För styrelsen
 

Brf nyheter från nätet

"Påkostat och renoverat boende" förpliktigar - säljare av bostadsrätt förlorar mot köpare
2018-10-16
Bostadsrätten hade i och för sig sålts i "befintligt skick". Samtidigt hade lägenheten marknadsförts som ett "påkostat och renoverat boende".

Läs mer på - Dagens Juridik


Riktlinjer för momsredovisning vid debitering av el och vatten
2018-10-10
Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar ska betala moms om de debiterar de boende för den faktiska el- eller vattenförbrukningen. Det anser Skatteverket i ett beslut från februari som nu ska prövas i Skatterättsnämnden. Fastighetsägarna och SABO tagit fram

Läs mer på - Fastighetsägarna


Så kan du skydda din bostadsrättsförening mot ekonomisk brottslighet
2018-09-24
Det har rapporterats flitigt i media om Brf Ida i Malmö som har förlorat uppemot 250 miljoner kronor i en jättelik bedrägerihärva riktad mot föreningen. Hur skyddar sig en förening bäst mot ekonomiska brott? Det är viktigt att det finns kunskap i styrelse

Läs mer på - Fastighetsägarna


Skickade rekommenderat brev till folkbokföringsadress - men uppsägning ogiltig
2018-09-24
Hyresvärden borde ha skickat uppsägningen tilll den lägenhet som kvinnan hyrde - och inte till den adress där hon numera är folkbokförd. Det slår hovrätten fast och ogiltigförklarar därmed uppsägningen.

Läs mer på - Dagens Juridik


Nu kan du energikartlägga din fastighet med ett auktoriserat företag
2018-09-17
Energieffektiviseringsföretagen, EEF, har tagit fram en auktorisation för företag som säljer energieffektiviserande tjänster och produkter. Syftet är att öka förtroendet för företag i branschen och att bidra till att fler lyckade

Läs mer på - Fastighetsägarna


"Viktigt att enkelt få tillgång till information" - reglerna om andrahandsuthyrning ska förtydligas
2018-09-17
Informationen om vad som gäller för andrahandsuthyrning måste bli tydligare. Det konstaterar regeringen som nu har gett Boverket i uppgift att ta fram förslag på hur informationen kan bli mer lättillgänglig.

Läs mer på - Dagens Juridik


Misstag från BRF ger kvinna rätt att bo kvar som hyresgäst - och sex miljoner i skadestånd
2018-09-11
Flera år efter lägenhetsköpet visade det sig att de styrelseledamöter som hade undertecknad avtalet från bostadsrättsföreningens sida hade överskridit sina befogenheter.

Läs mer på - Dagens Juridik


Ingen beskattning när garage eller vindsförråd införlivas i befintlig bostadsrätt
2018-09-03
Skatteverket har backat från sitt ställningstagande som innebar att bostadsrättshavare inte enbart skulle reavinstbeskattas när en bostadsrätt såldes utan även när den genomgått en ”väsentlig förändring”, som till exempel att ett vindsförråd eller en gara

Läs mer på - Fastighetsägarna


Dags att energideklarera på nytt
2018-08-24
År 2006 infördes lagen om energideklarationer. Eftersom giltighetstiden är tio år är det nu hög tid för många fastighetsägare att energideklarera på nytt. Men hur gör man, vad är nytt och vad behöver man veta?

Läs mer på - Faatighetsägarna


Bostadsrättsföreningar kan ha stadgar som bryter mot lagen - 18 000 har inte anmält ändringar
2018-08-09
Många bostadsrättsföreningar kan ha missat att ändra sina stadgar så att de följer de nya reglerna från 2016. Det visar siffror som Bolagsverket har tagit fram åt Sveriges Radios Ekoredaktion. Tidsfristen för ändringar gick ut den 30 juni.

Läs mer på - Dagens Juridik


Nu är det fritt fram för solceller utan bygglov - minskad byråkrati ska skapa förnybar energi
2018-08-03
Från och med den här veckan är det fritt fram att montera solceller på sina hus utan bygglov. Förutsättningen är att solpanelerna följer byggnadens form.

Läs mer på - Dagens Juridik


Insyn i centrala Stockholm "inget ovanligt" - nybygge av balkonger får godkänt trots protester
2018-07-16
Planerna på nya balkonger får godkänt trots full insyn hos grannarna. Den bostadsrättsägare som klagat förlorar i hovrätten som konstaterar att i Stockholms innerstad får man tåla insyn.

Läs mer på - Dagens Juridik


Info från BoRevision
2018-06-21


Läs mer på - BoRevision


Ny lag för bostadsrättsföreningar och ekonomiska föreningar - gäller styrelse och stadgar
2018-06-11
Det blir förbjudet med styrelseledamöter som inte deltar i verksamheten och verkställande direktörer som inte utför VD-uppdragets uppgifter. Det är ett par av de lagändringar om ekonomiska föreningar som nu har klubbats i riksdagen.

Läs mer på - Dagens Juridik


Tuffare regler sätter stopp för ”skamregister”
2018-04-30
Slopa titlarna på dina grannar och se upp med bilderna från gårdsfesterna. Nu påverkas även bostadsrättsföreningarna av EU:s krav på högre integritetsskydd. – Det måste finnas laglig grund när persondata samlas in, säger Hans Kärnlöf, jurist vid

Läs mer på - SvD


7 smarta avdrag efter bostadsförsäljning
2018-04-02
Sålde du en bostad i fjol? Senast den 2 maj ska du då deklarera försäljningen – om du inte beviljas uppskov. SvD har listat möjligheterna att få ned skatten.

Läs mer på - SvD


Förlorar bodelningstvist mot ex-sambo - nycklar bevisar inte tillgång till bostaden
2018-03-22
Bara för att kvinnan behöll nycklarna till den gemensamma bostaden efter separation så innebär det inte att hon ska anses ha haft tillgång till lägenheten. Hon behöver därför inte ersätta sin före detta sambo för månadskostnaderna. Det slår hovrätten fast

Läs mer på - Dagens Juridik


SVT erfar: Inget stärkt skydd för borättsköpare
2018-03-12
Regeringen kommer inte att lägga fram något förslag som stärker konsumentskyddet vid köp av bostadsrätt erfar SVT. Anledningen är att branschen motsätter sig en tuffare reglering.

Läs mer på - SVT


Staten vinner i HD - inget skadestånd för konkurs när bankens säkerhet skänkts bort
2018-02-20
Mannen hävdade att hans gåva till sonen i form av en bostadsrätt var villkorad av att sonen tog över hans lån. Banken har därför inte gått miste om sin säkerhet och det var därmed fel att försätta honom i konkurs. Han stämde staten men nu går Högsta domst

Läs mer på - Dagens Juridik


Skydda dig mot värsta raset
2018-01-18
Det är dags att se upp, som fastighetsägare gäller det att ha koll på sin skyldighet och juridiska ansvar när det gäller takskottning.

Läs mer på - Fastighetstidningen


Vice ordförande i bostadsrättsförening forslade bort "skräp" - döms för egenmäktigt förfarande
2017-11-28
När styrelsen hade satt upp lappar i bostadsrätts-föreningen och ingen hade hört av sig körde vice ordföranden "skräpet" i förrådet till soptippen. Hon anmäldes av två medlemmar och åtalades för egenmäktigt förfarande.

Läs mer på - Dagens Juridik


"Befintligt skick" i avtal saknar betydelse vid allvarligt fel - lägenhetssäljare förlorar i hovrätten
2017-11-24
De dolda felen i badrummet var så allvarliga att de "bryter igenom" den uttryckliga friskrivnings-klausulen om att bostadsrätten såldes "befintligt skick". Det konstaterar både tingsrätten och hovrätten.

Läs mer på - Dagens Juridik


Skenande skulder och svalare bostadsmarknad - fler verktyg för FI ska balansera krediterna
2017-11-14
Finansinspektionen ska kunna vidta åtgärder för att motverka "finansiell obalans" på kredit-marknaden. I en ny proposition föreslår regeringen därför att FI ska få ett starkare mandat att införa krav som minskar riskerna på kreditmarknaden.

Läs mer på - Dagens Juridik


Nils Holgerssons rapporten för 2017
2017-10-26
Sedan 1996, d v s för 21:a året, ger Nils Holgersson-gruppen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Här redovisas fakta om prisnivåer och prisskillnader som finns mellan olika kommuner för sophämtning, VA, el och

Läs mer på - Nils Holgerssons rapporten


Magdalena Andersson: Räkna med sänkt ränteavdrag
2017-09-26
Bostadsköpare bör räkna med att ränteavdraget kommer att justeras, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). "Det är naturligtvis också viktigt att hushållen tar höjd för det när man tar viktiga beslut", säger hon.

Läs mer på - DISida:   1 2 3 4Dela |
Följ oss på Facebook |
 | Upp
Våra tjänster
Översikt
Ekonomisk förvaltning
Prisförfrågan
För dig i styrelsen
Översikt
Brf nyheter från nätet
Dokument och mallar
Bostadsrättslagen och länkar
Om oss/kontakta oss
Kontakta oss
Om oss på BoNea


© 2010-2022   BoNea Förvaltning AB i Malmö, Göteborg och Stockholm | Tel: 040-631 30 50 | E-post: info@bonea.se